Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και το παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra κατέγραψαν δύο γαλαξίες, ένα νεφέλωμα και ένα αστρικό σμήνος με εκπληκτική λεπτομέρεια
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες εντυπωσιακές εικόνες δύο γαλαξιών, ενός νεφελώματος και ενός αστρικού σμήνους που τράβηξαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και το παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra.
«Οταν πολλαπλά τηλεσκόπια της NASA παρατηρούν την ίδια κοσμική περιοχή, αποκαλύπτονται τα αληθινά χρώματα του σύμπαντος», δήλωσε η NASA. Για τη δημιουργία των σύνθετων εικόνων, η NASA στράφηκε στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και στο παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra.
«Κάθε εικόνα συνδυάζει τις ακτίνες Χ του Chandra -μια μορφή φωτός υψηλής ενέργειας- με υπέρυθρα δεδομένα από εικόνες του Webb που είχαν ήδη κυκλοφορήσει και οι οποίες είναι αόρατες με γυμνό μάτι», εξήγησε η διαστημική υπηρεσία.
Η NASA συμπεριέλαβε επίσης δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο χρησιμοποιεί οπτικό φως, το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer, που έχει αποσυρθεί (υπέρυθρες ακτίνες), από το XMM-Newton της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ακτίνες Χ), καθώς και από το τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (οπτικές ακτίνες).
I could be brown, I could be blue, I could be violet sky…
Webb, @chandraxray, @NASAHubble and other telescopes contributed to these stunning composite images of star cluster NGC 346, spiral galaxies NGC 1672 & M74, and the Pillars of Creation: https://t.co/aNegOMrrDr pic.twitter.com/0IZWW5yLFx
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) May 23, 2023
Οι εικόνες που προέκυψαν από το αστρικό σμήνος NGC 346, τον σπειροειδή γαλαξία NGC 1672, το νεφέλωμα M16 και τον σπειροειδή γαλαξία M74 είναι μερικές από τις πιο εντυπωσιακές λήψεις της NASA.
«Τα δεδομένα του Chandra αποκαλύπτουν επίσης νεαρά, καυτά και ογκώδη άστρα που στέλνουν ισχυρούς ανέμους από τις επιφάνειές τους προς τα έξω», δήλωσε η NASA.
«Στις περιοχές κοντά στο κέντρο τους, οι βραχίονες των ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών είναι ως επί το πλείστον σε μια ευθεία ζώνη αστεριών κατά μήκος του κέντρου που περικλείει τον πυρήνα, σε αντίθεση με άλλους σπειροειδείς που έχουν βραχίονες οι οποίοι συστρέφονται μέχρι τον πυρήνα τους», εξήγησε η NASA.
Πηγή: NASA